Ivar Slik wint onstuimige editie strandrace Hoek van Holland – Den Helder


De langste strandrace ter wereld, de BUFF Beachrace Hoek van Holland – Den Helder, werd op zondag 7 november verreden. De wedstrijd van maar liefst 135 kilometer kende een onstuimige editie. Door de harde noordwestenwind bleef het water hoog staan en het strand zacht. De wind stond bovendien op kop. Wielerprofs als Niki Terpstra konden in deze omstandigheden niet voorkomen dat regerend Europees Kampioen Beachrace Ivar Slik de wedstrijd won.
Al snel na de start toonden Ivar Slik en Rick van Breda initiatief en reden gezamenlijk weg. Maar Den Helder is een eind rijden met twee man en wind op kop. Dus, bewust of onbewust, wist een achtervolgend drietal bestaand uit strandracespecialist Ramses Bekkenk, Joeri van der Tuin en Daan Van Sintmaartensdijk hun te achterhalen en reed zo een vijftal aan kop. Op IJmuiden reden zij zo het strand af, de neutralisatiezone tot Wijk aan Zee in.
In de neutralisatiezone, die bedoelt is om deelnemers veilig en rustig van IJmuiden naar Wijk aan Zee te verplaatsen, reden Niki Terpstra en Sven Burger toch het gat dicht en voegden zich bij de kopgroep. Hun tijdsachterstand was alleen al zodanig dat zij niet meer voor de prijzen meededen.
Vanaf Wijk aan Zee reed zo het zevental verder. Op enig moment kon Sven Burger het tempo niet meer volgen en moest passen. Bij de technische passage over zand bij de lagune van Camperduin moest Terpstra ook de rest laten gaan. Toen er ook een duinklim wachtte gingen ook Van der Tuin en Bekkenk er af. Van der Tuin kreeg het gaatje echter net wel en Bekkenk net niet meer gedicht, waardoor een kopgroep van vier overbleef. Deze groep bleef bijeen, tot de laatste duinklim in Den Helder. Slik wist hier het verschil te maken en tot de finish vast te houden. Van Breda werd tweede voor Van Sintmaartensdijk.
Bij de dames wist regerend Europees Kampioen strandrace Nina Kessler te winnen. Zij kwam solo aan voor Tessa Neefjes, die weer een gat wist te slaan op Natalie van Gogh.