Hoek van Holland – Den Helder


De route loopt over een afstand van 122 km van Hoek van Holland naar Den Helder. Slechts op een paar punten, zal de route moeten afwijken van het strand en de waterlijn. Dit is bij Scheveningen, Katwijk, de oversteek van het Noordzeekanaal en voor de finish in Den Helder.

Hieronder zijn de aandachtspunten van de route te vinden.

We starten voor beachclub Maribu bij Hoek van Holland. Dan rijden de deelnemers een stuk van 16 km over het strand  naar Scheveningen.

In Scheveningen zullen de deelnemers om de haven heen moeten.  Zie de route op de kaart hieronder. Let op: de route wijkt iets af van de route van de afgelopen edities wegens de gewijzigde situatie en werkzaamheden.

Vervolgens  rijden de deelnemers een afstand van 15km van Scheveningen naar Katwijk weer over het strand. Hier verlaten de deelnemers heel even het strand om over de uitwatering te rijden.

Vanaf Katwijk rijden de deelnemers over 30 km strand naar IJmuiden. In IJmuiden wordt het strand verlaten en zal de wedstrijd geneutraliseerd worden in verband met de veiligheid van de deelnemers en andere weggebruikers. Bij het verlaten van het strand kunnen de deelnemers even bij tanken op de eerste bevoorradingspost. De deelnemers hebben er nu zo’n 63 km op zitten. Na twee jaar met de pont het Noordzeekanaal oversteken, kunnen we nu weer gebruik maken van de vernieuwde sluizen. Bij de strandopgang in Wijk aan Zee gaat de tijd weer lopen.

We zullen dan ongeveer 25 km rijden tot aan de lagune bij Camperduin. Hier verlaten de deelnemers weer de vloedlijn om achter de lagune langs te rijden. Dit is de laatste keer dat de deelnemers het de vloedlijn verlaten voor de aankomst in Den Helder.  Hier zal de tweede bevoorradingspost zich bevinden. De deelnemers fietsen na Camperduin nog eens 25 km over het strand naar Den Helder.

Bij Den Helder aangekomen verlaten de deelnemers het strand om na 1,5 km fietspad door de duinen te finishen bij voetbalclub F.C Den Helder.

De doorkomsten bij verschillende gemiddelde snelheden:

Veiligheid

  • Het noodnummer van de organisatie staat op de achterkant van je stuurbord;
  • Voor de haven van Scheveningen wordt het strand verlaten. Let hierbij goed op de bewegwijzering;
  • Bij Katwijk wordt het strand kort verlaten zodat er om de uitwatering gefietst kan worden;
  • Tussen Noordwijk en Zandvoort staat het nieuwe Natura 2000 gebied ‘Noordvoort’ gemarkeerd met grote houten palen;
  • Vanaf strandafgang IJmuiden tot strandopgang Beverwijk wordt de tijd stopgezet en ben je een reguliere weggebruiker die zich aan de geldige regels houdt. Onnodig risico’s nemen in het verkeer heeft dus geen zin. De ingezette verkeersregelaars zullen toezien op de veiligheid, maar leggen het overige verkeer niet stil. Luister hierbij dus goed naar de instructies van de verkeersregelaars;
  • De gate van IJmuiden sluit om 12:00 uur. Ben je later dan wordt je uit de wedstrijd gehaald. Je dient vanaf hier zelf vervoer terug te regelen.
  • Bij de lagune van Camperduin wordt de vloedlijn verlaten om rechts van de lagune te passeren. Let hierbij op de aanwijzingen van de medewerker;
  • Bij Den Helder wordt er voor de laatste keer het strand verlaten om te finishen bij FC Den Helder.

Val je om wat voor reden dan ook uit tijdens de race, dan wordt je geacht om zelf vervoer achter de hand te hebben. De bezemwagen brengt je slechts naar de dichtstbijzijnde strandopgang waar auto’s kunnen komen. Zorg dus dat er iemand bereikbaar is om jou op te halen. Medische gevallen worden uiteraard wel geholpen.